Avondsymposium Over handen en voeten gesproken


Arnold Baars, Hans Pruijt, Diane Lürling, Joyce Ophorst, Suzanne van Lankvelt

Dinsdag 21 november 2017

18:30 - 22:00u in Bach 1-3


Hand-voetsyndroom is een veel voorkomende, maar vaak pas laat herkende bijwerking van chemotherapie. Het is zelden levensbedreigend, maar de impact voor de patiënt op alledaagse activiteiten (moeite met aankleden, eten maken, computer of instrument bedienen, wandelen) kan groot kan zijn. Het kan zich uiten in pijnlijke blaren en diepe vervellingen van de handen en voeten, en in een vroeg stadium als verkleurde, ongevoelige of juist voortdurend tintelende handen en voeten.

Op deze interactieve avond met korte presentaties en veel workshops wordt uitgebreid bij dit onderwerp stilgestaan en krijg je onder meer antwoord op de vraag wat de verschillen zijn tussen hand-voetsyndroom en (vroege) neuropathie, en hand-voet-huidreactie, hun verschillende oorzaken en hoe je ze tijdig kunt herkennen en beoordelen. Ook de optimale behandeling van de klachten komt uitgebreid aan de orde.
Na deze avond ben je in staat om het hand-voetsyndroom tijdig te herkennen, met de patiënt hierover te communiceren en het zo goed mogelijk te behandelen.

Programma
18.30 uur Ontvangst inclusief buffet
19.00 uur Opening door de voorzitter. Wilko Coers, Meducom BV, Speirdijk
19.10 uur Workshops:

Casuïstiek

Dr. Arnold Baars, internist-oncoloog, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede

Herkennen en graderen

Drs. Robert Jan Kwakman, PhD-student interne geneeskunde, OLVG Oost, Amsterdam

Begrijpen
Dr. Hans Pruijt, oncoloog-hematoloog, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Den Bosch

Behandelen
Diane Lürling, verpleegkundig specialist, MMC, Veldhoven
Joyce Ophorst, verpleegkundig specialist, MMC, Veldhoven
Suzanne van Lankvelt, verpleegkundig specialist i.o., MMC, Veldhoven

Er zal met de aanwezigen in bovenstaande workshops gesproken worden over de verschillende onderwerpen, iedere 30 minuten vindt een wisseling plaats. Halverwege zal er een korte pauze zijn met koffie/thee en frisdrank.

21.30 uur Afsluiting door de voorzitter

21.45 uur Einde

Praktische informatie

Organisatie
Dit avondsymposium wordt vormgegeven en mede mogelijk gemaakt door NORDIC Pharma.

Waar en wanneer
Dit avondsymposium is onderdeel van de Oncologiedagen voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten en vindt plaats op 21 november 2017 van 18.30 tot 22.00 uur in congrescentrum ReeHorst te Ede.

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd bij het Kwaliteitsregister V&V en het VSR voor 3 punten. Wil je voor de punten in aanmerking komen, vul dan je BIG-registratienummer OF het relatienummer van het Kwaliteitsregister V&V/Verpleegkundig Specialisten Register in.

Aanmelden
Deelname is gratis en inclusief buffet. Meld je aan via deze link. Na registratie ontvang je een e-mail ter bevestiging, met een link naar een pdf, dit is je toegangsbewijs. Ontvang je die e-mail niet, check dan even je spambox (vooral bij hotmailaccounts!) en/of neem contact op via info@congressenmetzorg.nl.